Blaty kuchenne z drewna egzotycznego znajdują coraz większe grono zwolenników. Za ich wyborem przemawiają unikalne walory estetyczne, bardzo wysoka trwałość oraz większa odporność na działanie wody. Blaty egzotyczne wprowadzają do kuchni naturalny element dekoracyjny. Dzięki nim pomieszczenia nabierają wysmakowanego klimatu z najdalszych części świata.

Spis treści
To dobry wybór!
Przegląd gatunków materiałów orientalnych
Ceny i wymiary
Zabezpieczenie i pielęgnacja

Blaty kuchenne z drewna egzotycznego to dobry wybór!

Blaty kuchenne z drewna egzotycznego to wyjątkowa propozycja dla osób, które chcą w niebanalny sposób stworzyć swoją kuchnię. Unikalne wzornictwo oraz różnorodna ich kolorystyka nada z pewnością wnętrzu indywidualnego charakteru. Do dyspozycji mamy między innymi takie gatunki drzew jak Merbau, Teak, Akację Azjatycką, Hevea, Bambus, Badi, Amazakoue czy Frake. Każdy z tych gatunków ma niepowtarzalną barwę, rysunek włókien czy usłojenia. Pod względem technicznym wszystkie cechują się wysoką trwałością i wytrzymałością na działanie mechaniczne podczas codziennych prac w kuchni. Dodatkowo po odpowiednim zabezpieczeniu bardzo dobrze radzą sobie podczas kontaktu z wodą czy wilgocią. Cechują się także wysoką odpornością na działanie grzybów i bakterii. Wytwarzane są w dwóch technologiach: blaty lite i Avangard. Blaty lite wykonane są z lameli nie łączonych na długości. Jest to propozycja dla osób ceniących bardziej jednolitą kolorystykę. Natomiast blaty w technologii Avangard powstają w wyniku łączenia lameli drewnianych na mikro-wczepy wzdłuż i wszerz ich krawędzi. Dzięki temu nabierają one nowoczesnego wyglądu. Dodatkowo takie gatunki jak Merbau czy Teak dostępne są w formie oflisowej czyli z naturalnymi i nieregularnymi brzegami. Jest to obecnie bardzo modna propozycja wykorzystywana do produkcji okazałych stołów.

Przegląd gatunków drewna egzotycznego na kuchenne blaty

Do wykonania blatu kuchennego z drewna egzotycznego możemy wybrać materiał pochodzący z bardzo wielu gatunków drzew. Poniżej charakteryzujemy te najbardziej odpowiednie.

Merbau

Merbau to czerwono-brązowe drewno o charakterystycznym złocistym połysku. Tworzy ono we wnętrzu ciepły i przyjazny klimat. Pochodzi z obszarów równikowych i oceanicznych zatem jest bardzo trwałe. Cechuje się dużą gęstością i stabilnością wymiarową. Jest twarde, a przez to bardzo odporne na działanie mechaniczne. Z tego też powodu jest zwane Iron Wood, czyli „żelazne drzewo”. Nasycenie olejami i duża zawartość garbników powodują, że dobrze znosi kontakt z wodą, jest mniej podatne na deformację i korozję biologiczną.

Teak

Teak jest gatunkiem, który rośnie w południowej części Azji. Posiada brązowe wybarwienie z ciekawym układem usłojenia. Dzięki bardzo dużej zawartości olejów oraz związków krzemu jest w sposób naturalny przygotowany do kontaktu z wodą. Jest też odporny na działanie bakterii. Wysoka stabilność wymiarowa oraz brak skłonności do pęcznienia i pękania powoduje, że jest to wręcz idealny surowiec do wytwarzania blatów kuchennych.

Akacja azjatycka

Akacja azjatycka posiada jasnobrązowe wybarwienie z charakterystycznymi ciemnymi porami. Gatunek ten pochodzi również z rejonów południowej Azji. Jest wytrzymały a po odpowiednim zabezpieczeniu odporny na działanie wody i wilgoci. Cechuje się wysoką wytrzymałością na działanie mechaniczne. Pod względem estetycznym jest niejednorodny, co powoduje, że na powierzchni blatu występują ciekawe wzory dekoracyjne.

 Stól z drewnianym blatem

Hevea

Hevea to gatunek drewna, które w naturalnych warunkach rośnie w Malezji, Brazylii czy Gujanie. Cechuje się jasnobrązowym kolorem z widocznymi sporadycznie cętkami. Struktura drewna jest prawie jednolita bez widocznego usłojenia czy sęków. Technicznie jest materiałem elastycznym, ale przy tym wytrzymałym. Odporność na pękanie i na działanie mechaniczne podkreśla zasadność stosowania tego gatunku do produkcji blatów kuchennych.

Bambus

Bambus jest rośliną, która pochodzi z tropikalnej i subtropikalnej Azji. Występuje w kolorze jasno-słomkowym, ale także w ciemniejszych odcieniach np. karmelowym. Na powierzchni drewna widać charakterystyczny podłużny układ włókien. Jest twarde i odporne na działanie wilgoci. Jego wytrzymałość na oddziaływanie mechaniczne przewyższa dużo innych gatunków egzotycznych.

Badi

Badi pochodzi z Afryki Zachodniej, a przede wszystkim z Gabonu, Kongo, Senegalu czy Kamerunu. Z uwagi na jasne i mocno nasycone żółte wybarwienie nazywane jest Yellow Wood, czyli „żółte drewno”. Przyjmuje odcienie od biało-żółtego, aż do brązowo-pomarańczowego. Na powierzchni widoczne są cętki układające się w faliste wzory. Jest bardzo odporne na oddziaływanie mechaniczne i jest stabilne wymiarowo. Dobrze radzi sobie w kontakcie z wodą i wilgocią. Nie podlega pękaniu czy pęcznieniu. Posiada dużą wytrzymałość na ścieranie.

Amazaque

Amazaque również rośnie w zachodnich rejonach Afryki. Wyróżnia się bardzo dekoracyjnym kolorem i rysem usłojenia. Przyjmuje barwy od żółto-brązowej, przez czekoladową, aż do ciemnobrązowej. Dodatkowo jest udekorowane zielonkawymi pręgami i błyszczem. Jest to gatunek trwały, wytrzymały, a jednocześnie dość elastyczny. Cechuje się podwyższoną odpornością na działanie grzybów oraz wilgoci.

Frake

Frake, tak samo jak dwa poprzednie gatunki, pochodzi z Czarnego Lądu. Barwa jego przyjmuje odcienie od jasnobrązowego, przez czekoladowy brąz, aż do ciemnego brązu. Drewno posiada bardzo atrakcyjny wizualnie wygląd. Rysunek usłojenia tworzy żywe wzory. Jest to gatunek twardy i przy tym elastyczny. Jednocześnie cechuje się stabilnością wymiarową. Dobrze zachowuje się w kontakcie z wodą oraz jest odporne na działania mechaniczne.

Poznaj ceny i wymiary blatów kuchennych drewna egzotycznego oraz dowiedz się, jak o nie dbać

Blaty kuchenne z drewna egzotycznego dostępne są w różnych rozmiarach. Standardowa ich głębokość to 620 mm, grubość to 30 mm lub 27mm. Długości blatów przyjmują wymiary od 2420 mm aż do 3020 mm. Dodatkowo istnieje możliwość wykonania blatów w innych wymiarach.

Zabezpieczenie i pielęgnacja

Mimo, że blaty wykonane z drewna egzotycznego cechują się bardzo dobrą odpornością na działanie mechaniczne oraz wpływ wody, zaleca się poddać je zabezpieczeniu. Można przeprowadzić to na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest olejowanie, czyli nakładanie na wierzchnią warstwę blatu oleju, który wnika w głąb drewna impregnując je. Zabieg ten utrwala kolor materiału, a także ogranicza szkodliwy wpływ wody. Po olejowaniu na powierzchni blatu dalej będą wyczuwalne włókna i usłojenie drewna. Do dyspozycji mamy też oleje koloryzujące, które pozwalają na wybarwienie blatu na żądany odcień. Najlepiej jednak egzotyczne gatunki prezentują się poddane konserwacji olejami bezbarwnymi. Drugim sposobem konserwacji blatu jest lakierowanie. W wyniku tego procesu na powierzchni tworzy się zewnętrzna trwała warstwa, która powoduje, że drewno jest bardziej odporne na działanie wody. Do tej czynności możemy użyć lakiery matowe, półmatowe i błyszczące.