Ceny blatów kuchennych mogą przyjmować bardzo różne wartości. Wpływ na to ma materiał z jakiego jest wykonana powierzchnia robocza, a także jej grubość czy długość. Blat jest najważniejszym elementem kuchni zatem warto przed zakupem jego przeanalizować kilka rzeczy, by podjąć decyzję rozważnie.

Spis treści
Różne materiały
Z czego wynika koszt?
Gruby czy cienki?
Długi czy krótki?
Szeroki czy wąski?
Olejowany, lakierowany czy może surowy?
Przegląd drewna

Ceny blatów kuchennych z różnych materiałów

Cena blatu kuchennego zależy od materiału i jego wymiarów. Blat może być wykonany z kamienia. Kamień może być lokalny lub sprowadzany z zagranicy, co oznacza, że podniesie to jego koszt. Kolejnym materiałem, z którego tworzone są blaty kuchenne jest konglomerat. Często też blaty robi się z okładzin ceramicznych. Z uwagi na swoją cenę gro klientów decyduje się na blaty z płyt wiórowych laminowanych. Jednak coraz szersze grono nabywców kieruje swoją uwagę na blaty z drewna. Za ich wyborem przemawia bardzo wysoka estetyka, naturalność surowca oraz wysokie parametry techniczne.

Cena blatu kuchennego drewnianego zależy od technicznych parametrów

Zdecydowany wpływ na cenę blatu kuchennego drewnianego ma to z jakiego rodzaju drewna jest wykonany. Oczywiście gatunki egzotyczne będą posiadały wyższą cenę niż gatunki rodzime. Jednym z czynników jaki wpływa na wyższy koszt jest transport. Drewno egzotyczne musi przebyć czasami tysiące kilometrów by móc ostatecznie zdobić nasze kuchnie. Innym parametrem wpływającym na cenę jest wytrzymałość blatu i jego odporność na zużycie. Surowce rzadsze, twardsze, o większej gęstości i mniejszej podatności na odkształcenia będą cechowały się wyższa ceną niż gatunki drzew łatwej dostępnych i posiadających niższe parametry techniczne. W ofercie DLH w gamie blatów egzotycznych występują takie gatunki drzew jak: merbau, teak, akacja azjatycka, hevea, bambus, orzech, badi, amazakoue. W ofercie drewna rodzimego możemy wybierać z pośród gatunków drzew: dąb, buk, jesion, akacja parzona, dąb antyczny, brzoza, jawor. Blaty w są również określane przez klasę selekcji drewna: AB, BC lub AC. Dodatkowo na cenę ma wpływ grubość blatu oraz jego długość, gdyż od tych wymiarów uzależnione jest zużycie surowca.

Kuchnia z drewnianym blatem

Gruby czy cienki blat kuchenny?

Jaką grubość blatu wybrać by dobrze współgrał z kompozycją mebli kuchennych i wielkością oraz wystrojem pomieszczenia? Czy blat grubszy zawsze jest trwalszy niż cieńszy? Przy wyborze grubości blatu należy odpowiedzieć sobie na te pytania. Jeśli aranżacja kuchni ma być optycznie lekka i nieprzytłaczająca to należy kierować swój wybór w kierunku propozycji o mniejszej grubości. Blat cieńszy nie będzie optycznie dominować w stylizacji. Podobnie jest w sytuacji kiedy pomieszczenie kuchenne nie jest zbyt duże. Gruby blat będzie dobrze się prezentował jeśli będzie dobrze wyeksponowany i dzięki niemu będzie można podkreślić charakter wnętrza. Ale na to właśnie potrzebna jest odpowiednia ilość miejsca. Dodatkowo przy wyborze grubości blatu należy zastanowić się nad jego barwą. W przypadku koloru ciemnego nawet cienki blat będzie optycznie wydawał się grubszy niż jest w rzeczywistości. Analogicznie jest z blatem w jasnej tonacji kolorystycznej. Do dyspozycji mamy standardowe grubości blatów: 27 mm i 38 mm. Nie jest to znacząca różnica w grubości, jednak przy kompozycji mebli nabiera znaczenia. Patrząc na trwałość blatu z drewna należy zwrócić uwagę na jego właściwości techniczne takie jak twardość, gęstość czy stabilność wymiarową. Nie zawsze blat grubszy będzie bardziej wytrzymały od blatu cieńszego. Właśnie o tej cesze decydują naturalne predyspozycje drewna.

Długi czy krótki blat kuchenny

Kierując się wyborem długości blatu należy wziąć pod uwagę rozmiar kuchni oraz planowane wymiary zabudowy meblowej. Generalna zasada jest taka, by maksymalnie wykorzystać blat w całości i unikać zbędnych jego łączeń. Każde łączenie blatu zaburza jego walory estetyczne oraz umożliwia zbieranie się w szczelinach wody lub zabrudzeń. Czasami producenci proponują blaty w kilku rozmiarach pod względem długości i dobrze jest dobrać te wymiary tak by odcinać jak najmniejszą ich długość. Jeśli wymiar projektowanego w kuchni blatu przewyższa wartość standardowego rozmiaru to u renomowanych producentów istnieje możliwość zamówienia blatu według indywidualnych wskazań. W innym przypadku albo decydujemy się na łączenia, albo pozostaje nam jeszcze przeprojektować meble kuchenne dopasowując się do możliwych wymiarów blatów dostępnych w ofercie producenta.

Jaką dobrać głębokość blatu?

W ofercie dobrych producentów możemy również wybierać blaty o różnych głębokościach. Standardowy wymiar blatu to 60 cm. Umożliwia on umieszczenie go na ogólnodostępnych szafkach czy na sprzęcie agd, które to z reguły mają ok. 55 cm. Dobrze też by blat wystawał poza frontowy obrys szafek, tak by mógł chronić je przed zaciekaniem. Oczywiście głębszy blat jest bardziej wygodny w codziennym użytkowaniu, gdyż możemy przed sobą ustawić więcej naczyń czy przyborów potrzebnych przy gotowaniu. Jeśli nie wymagają tego ograniczenia przestrzeni w pomieszczeniu, to na blaty główne służące do prac kuchennych, nie należy wybierać płytszych niż 60 cm. Mniejsze wymiary blatów mogą za to być użyte do nakrywania innych stojących szafek kuchennych pełniących pomocniczą rolę jak barek czy komoda na naczynia. Blaty głębsze przydają się do tworzenia tak modnych dziś zabudów wyspowych. Pozwalają one bowiem na zamontowanie zlewozmywaków z szafkami oraz wygospodarowaniu części, na której możemy spożywać posiłki. Głębsze blaty kuchenne również znajdują zastosowanie przy tworzeniu stołów kuchennych. Często inwestorzy w aranżacjach kuchennych używają jednego rodzaju drewna na blaty w meblach kuchennych, stoły i parapety oraz czasami przy pomocy drewna z blatów tworzą otwarte szafki kuchenne.

Olejowany, lakierowany czy surowy

Na cenę blatu wpływa też to czy jest on sprzedawany w wersji surowej do samodzielnego zabezpieczenia czy jest już oryginalnie przez producenta zaolejowany lub polakierowany. Oczywiście blaty olejowane i lakierowane będą droższe niż surowe. Jednak w przypadku fabrycznie zaimpregnowanych blatów mamy pewność profesjonalnego wykonania tego procesu oraz to, że tuż po jego zamontowaniu może on być użytkowany. Jeśli będziemy chcieli wykonać to samodzielnie dodatkowo musimy odczekać ok. 48 godzin aż olej wsiąknie, a lakier zastygnie na powierzchni.

Przegląd cen blatów kuchennych z drewna w ofercie DLH

Przykładowe ceny blatów drewnianych:

Więcej cen możecie sprawdzić na stronie naszego sklepu internetowego.